محل تبلیغات شما

 

اصفهان – فریدن

زیارتگاه "خواجه حسن ماضي" در روستای ششجوان شهرستان فریدن استان اصفهان با طول جغرافیایی 07/ 50 و عرض جغرافیایی 04 / 33 درجه و ارتفاع  2400 متر از سطح دریا قرار دارد .[1]

اين بقعه در بين مردم محل به "حسن مهزیار" شهرت دارد، آن ها بر اين باورند مقبره متعلق به "حسن بن علی مهزیار" از محدثین بزرگ شیعه در قرن سوم هجري است. با این حال تحقیق در منابع و مآخذ معتبر وجود بقعه حسن بن علی مهزیار را در منطقه اصفهان و به خصوص روستای ششجوان تأیید نمی کند بلكه بقعه پدر حسن یعنی "علی بن مهزیار" در اهواز مشهور است.

 مستندات گواه بر این است که صاحب مزار؛ خواجه حسن ماضی  از مشایخ عرفای نامدار منطقه اصفهان و خوانسار است كه مردم طوایف  منطقه اعتقاد کاملی نسبت به او و حافظ سعد الدین عنایت الله خوانساری از اولاد او داشته اند.[2] تقی الدین اوحدی نیز در مقدمه کتاب "عرفات العاشقین" نسب خود را از طرف مادر به خواجه حسن ماضی رسانده، اظهار می دارد : "پریه قریب جرفاذقان مضجع اوست"[3] که منظور از "پریه" همان فریدن است . این مطلب در تذکره شعرای خوانسار نیز آمده است[4] و همچنین در سند ارائه شده در رابطه با تعمیر بقعه در سال 1311 ق[5] تصریح شده، بقعه ای که در روستای ششجوان واقع است، متعلق به "قطب العارفین خواجه حسن ماضی" است. علاوه بر اين، منطقه ای كه مقبره حسن ماضي در آن واقع شده، در دوره های تیموری و صفوی  به نام خواجه حسن ماضی شهرت داشته است، چنان که در کتب حبیب السیر[6] و لب التواریخ[7] از این مکان یاد شده است. به نظر می رسد با مفقود شدن سنگ قبر خواجه حسن و همچنین تشابه اسمی او با حسن بن علی مهزیار، کلمۀ  حسن ماضی در لهجۀ محلی به حسن مضی یا مهضی و اندک اندک به حسن مهزیار تبدیل گردیده است و همین مسأله اشتباهات بعدی را باعث شده است.

مزار فوق مساحتی حدود 50 متر دارد . قدمت این بقعه طبق نظر مسؤلین میراث فرهنگی به دوره صفویه می رسد که بر اثر مرور زمان تخریب گردیده . تاریخ سنگ قبور اطراف بقعه به بیش از هفتصد سال می رسد . این بنا به تازگی تجدید بنا شده است.

برگرفته از کتاب مزارات ایران ج1. نوشته سیدحسن حسینی

[1] - محمد حسین پاپلی یزدی : فرهنگ آبادیها  و مکانهای مذهبی کشور / 341

[2] . یوسف بخشی خوانساری : تذکره شعرای خوانسار / 132.

[3] . تقی الدین اوحدی بلیانی : عرفات العاشقین نسخه خطی ؛ تقی الدین اوحدی بلیانی : سرمه سلیمانی ( مقدمه) / 7.

[4] . یوسف بخشی خوانساری : پیشین  / 132.

[5] . سند ارسالی از فریدن ( موجود در گروه تراجم وانساب ).

[6] . خواند میر: حبیب السیر 4/445.

[7] . یحیی بن عبدالطیف قزوینی: لب التواریخ/373.

دبستان شریعتی؛ قدیمی ترین مدرسۀ بخش زبرخان

معرفی کتاب اطلس تاریخی سادات قم و آوه

شهید سیدهادی علوی نسب

حسن ,بقعه ,خواجه ,ماضی ,مهزیار ,بن ,خواجه حسن ,حسن ماضی ,به حسن ,روستای ششجوان ,شده است ,الدین اوحدی بلیانی ,تذکره شعرای خوانسار

مشخصات

تبلیغات

محل تبلیغات شما

آخرین ارسال ها

برترین جستجو ها

آخرین جستجو ها

درمان نوین